24-02-08

Première

Dat ik ooit in levende lijve het vrt-journaal zou halen, dat was wel één van de laatste dingen die ik verwacht had. Maar dat het dan nog in mijn bh zou zijn, dat is al helemaal te gek. Als iemand mij dat een tijdje geleden voorspeld had, dan had ik die persoon als compleet krankzinnig bestempeld…

 

Gisteren was het grote première met toeters en bellen van De Borstenclub, de teatermonoloog van Peter Perceval, gebaseerd op mijn boek. Janine Bisschops, die de hoofdrol voor haar rekening neemt, was bloednerveus, maar het moet gezegd : ze heeft een prachtprestatie neergezet. Zomaar eventjes 95 minuten staat ze zich daar moederziel alleen uit te sloven op het podium, ‘il faut le faire’. Het was niet makkelijk geweest voor haar : pas enkele weken geleden zijn de repetities begonnen, en alsof dat nog niet genoeg was is ze tussendoor gewoon blijven doorwerken voor TV. Het instuderen van de lange en soms technisch moeilijke monoloog kwam er dus nog even bovenop. De dag van de zenuwslopende premiere zelf heeft ze tot 17u op de set van Thuis gestaan, al een stevige fitnessoefening op zich, om zich vervolgens naar het Fakkelteater te reppen en daar nog eens een marathondiscours te voltooien. Ik zou het haar niet nadoen. Weet je trouwens dat Janine al 65 is? Het is haar toch maar mooi gelukt : tussen de soep en de patatten een monoloog van 1 uur en 3 kwartier van buiten te leren, en dan nog met veel gevoel de rol neer te zetten ook. En dan ziet ze er nog eens ongelooflijk goed uit voor haar leeftijd.

 

Enfin, ze heeft dat dus prima gedaan. Enkele weken geleden was ik naar de repetities gaan kijken en ik had welgeteld 20 seconden nodig om te zien dat het goed zat. Van het eerste moment had ze me te pakken. En dat was gisteren niet anders met het publiek. ‘Kanker hebben is geen weekendfilm’ zegt ze zelf, en het publiek was met momenten behoorlijk onder de indruk van de harde scènes. Maar de humor was nooit ver weg, dat was van bij aanvang ons opzet geweest : er werd heel wat afgelachen, vaak groen en dikwijls zwart, en soms gewoon hartelijk.

 

Er zit ook een filmpje in dat Lukas met zijn handycam schoot daags voor mijn operatie. Dat was toen hij plots asap een camera wou, om een laatste aandenken van mij te hebben mocht ik niet uit de operatie ontwaken, zo bleek achteraf. Het wordt getoond op een scherm van 6 bij 4, met ‘I’ll be waiting’ van Lenny Kravitz op de achtergrond. Kippevel. Rillingen over de rug. Een klap in het gezicht. Je kon een speld horen vallen in de zaal, iedereen hield zijn adem in. En ik had, zoals heel vaak tijdens de voorstelling, het gevoel : ‘Shit, zijn we echt door zo’n hel gegaan?’

Het was ook dat filmpje waarvan een stukje in het journaal zat : je ziet mij in mijn bh door de badkamer paraderen, onnozel doen in een weinig geslaagde poging om de spanning van het leven-en-dood-gesprek met mijn zoon te verlichten, de laatste voorbereidingen treffend voor mijn ziekenhuisopname. Ik had het filmpje ter beschikking gesteld omdat ik het zo pakkend vond en ik het vond passen in de context en de intimiteit van een toneelzaal. Dat het ook op het journaal zou komen, dat had ik niet verwacht. Maar goed, als zelfs mijn eigen mama zegt dat het best wel kon, dat het niet ‘erover’ was, ben ik er gerust in.

 

Na de voorstelling werd Janine in de armen gesloten door een aantal lotgenoten, die erg gelukkig waren met het resultaat.

Ik ben hier toch wel heel trots op hoor. Het doet me veel plezier te horen dat de lotgenoten zich gesteund voelen. Het applaus na de voorstelling was in mijn ogen bestemd voor alle mensen die elke dag opnieuw de moed moeten vinden om te vechten tegen een levensbedreigende ziekte.

Daarom : blijf reageren, blijf me schrijven, en ik blijf met veel plezier en overtuiging een spreekbuis voor ons allen.

We zullen doorgaan!

 

 

Dienstmededeling :

Er zijn sinds enige weken ernstige problemen met mijn mailserver. Mijn ‘advalvas’ mailadres werkt niet meer. Voor wie mij onlangs een mailtje stuurde en geen antwoord kreeg : ik heb waarschijnlijk niets gekregen, stuur het nog eens door. De link ‘mail me’ hier in de linker kolom werkt nu wel, die kan je nu gebruiken.

 

Commentaren

Ik kom heel je even een rustige en fijne maandag wensen en al de mensen die me zo steunen van harte bedanken. 'k Zit inderdaad in een dipje (daarom dit berichtje met een "controle C en een control V knopje) en hoop er vlug uit te kruipen.
Groetjes.

Gepost door: anita | 25-02-08

ahummm Kristien, weet je dat dit postje er 2x staat??? Ik vond het al raar dat mijn reacties nergens meer te bespeuren waren, tot ik terugscrollde en zag dat het postje hieronder net hetzelfde is...
't Is maar dat je het weet hé

Gepost door: Talleke | 25-02-08

kweetet maar van dat eerste postje kreeg ik de layout niet goed en als ik het delete zijn de reacties weg dus laat ik ze allebei maar staan...

Gepost door: cancer chick | 25-02-08

Je trots is helemaal terecht Kristien! Dikke proficiat!
Een positieve ervaring was (is) dit hele kankergebeuren natuurlijk niet, maar chapeau dat je er zoveel positiefs mee gedaan hebt!
Je bent een straffe madame!

Gepost door: rikkert | 27-02-08

Proficiat ! Je mag daar inderdaad heel erg trots op zijn,nog heel veel succes !

Gepost door: Carine & Co | 27-02-08

wou je een mailtje sturen, link 'mail me' werk nog steeds niet...

Gepost door: rikkert | 27-02-08

email Ik wnap er niks meer van... mijn advalvas-adres zou terug moeten werken, ik heb het getest. Stuur anders maar gewoon naar k.vandenbon@advalvas.be, zou moeten lukken!

Gepost door: cancer chick | 27-02-08

bagatel Beste Kristien, ik heb het toneelstuk niet gezien, maar de manier waarop het aangekondigd werd in het nieuws stak me wel een beetje. Ikzelf ben 38, heb 2 kleine kindjes en ben hervallen. Samen met lotgenoten is er in mijn geval geen enkele hoop meer. Ik wil geen medelijden wekken, zeker niet. Maar als je hoort dat "er mag gelachen worden met borstkanker" dan slik ik toch even. Ik hoop voor jullie allen dat jullie voor de rest van jullie leven gespaard blijven van deze rotziekte, maar weet dat er helaas ook nog andere gevallen zijn. Waar chemo en bestraling geen enkele vat op heeft.
Het ga je goed,
Soraya

Gepost door: Soraya | 29-02-08

Beste Soraya, Je hebt honderd procent gelijk en ik moet zeggen dat ik het stilaan KOTSbeu word om overal en altijd in de media verkeerd geciteerd te worden. Dat borstkanker grappig is, dat is wat de pers ervan maakt, tot mijn eigen grote ergernis en verontwaardiging. Ik walg ervan. Ik word er zo kwaad van, dat ik er eerstdaags een stukje over op de blog ga schrijven want dit gaat ook voor mij veel te ver. Hoe zou ik nu zoiets kunnen zeggen, ik ben verdomme zelf ook door de hel gegaan, en ik moet ook nog elke dag leven met de angst om dood te gaan. Ik zie niet in wat daar grappig aan is. KLOTE!

Gepost door: cancer chick | 29-02-08

Proficiat! Beste kristien, Ik ben gisteren naar de Borstenclub gaan kijken. Het was schitterend! Mijn moeder zei dat de gelijkenissen met wat ik op sommige momenten nu mee maak treffend zijn. Net als bij het lezen van je boek heb ik ook nu gekeken met een lach en een traan. Janine Bischops heeft een prachtprestatie neergezet. Ik heb echt van de avond genoten! Nog veel succes met de Borstenclub.

Gepost door: An Hannaert | 01-03-08

Heb gisteren met twee vriendinnen de voorstelling gezien,zoals ik nu begrijp is dit gebaseerd op iemands verhaal, op mij kwam het héél confronterend over en ik kon beslist NIET lachen met kankermopjes. Dit alles is natuurlijk geen afbraak aan de actrice J. Bisschops maar voor mij was het een beetje erover. Ben zelf verpleegkundige en ex-patiënt.
Mvg
nurse Lance


Gepost door: Neirinck Ann | 11-05-08

De commentaren zijn gesloten.