13-12-07

Hopen op PLGF

Antilichaam remt groei tumoren zonder nevenwerkingen

Op weg naar een nieuw kankermedicijn

Ine Van Houdenhove

‘Doorbraak in kankerbestrijding’ blokletterden de kranten toen professor Peter Carmeliet de resultaten bekendmaakte van zijn onderzoek naar anti-PLGF. Het middel schakelt tumoren uit die ongevoelig zijn voor andere medicijnen en verbetert ook de efficiëntie van bestaande chemotherapie. En dat allemaal zonder neveneffecten.

We moeten even wachten. Professor Carmeliet is nog in gesprek met World Associated Press. Als we aan het interview voor Campuskrant beginnen, bespeuren we even een zweem van vermoeidheid. Hoe vaak heeft hij dit verhaal de afgelopen dagen gedaan? Maar na twee zinnen is de geestdrift over de bevindingen van zijn onderzoeksgroep onmiskenbaar terug.
Carmeliet: “Het idee om tumoren uit te hongeren door in te grijpen op de bloedvaten die hen van zuurstof en voedsel voorzien, bestaat al decennialang. Omdat tumoren veel sneller groeien dan andere weefsels, maken ze extra groeifactoren aan — eiwitten die de bloedvatvorming of angiogenese stimuleren. Er zijn inmiddels medicijnen op de markt die de voornaamste groeifactor onderdrukken, maar die hebben bijwerkingen. Omdat ze ook de bloedtoevoer naar gezonde weefsels in het gedrang brengen, zijn ze bovendien absoluut niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen, en ook voor ernstige hartpatiënten zelden aangewezen. Bovendien leiden ze ertoe dat de tumor — bij wijze van reddingsoperatie — bijkomende groeifactoren gaat aanmaken. Daardoor wordt het effect van de behandeling tenietgedaan.”

Aha!
Carmeliet en zijn medewerkers van het VIB-Centrum voor Transgene Technologie en Therapie — K.U.Leuven, bestuderen de vorming van bloedvaten op moleculair niveau. Zes jaar geleden ontdekten ze een nieuwe rol voor de Placental Growth Factor of PLGF. Carmeliet: “Het gaat om een groeifactor die in de placenta werd ontdekt — vandaar de naam. Wat PLGF daar precies doet, weten we nog steeds niet.” Om de rol van PLGF te achterhalen, creërden de onderzoekers transgene muizen die geen PLGF aanmaakten. Die bleken kerngezond en vruchtbaar en leefden even lang als gewone muizen. Carmeliet: “Onze conclusie was dat PLGF overbodig is. Tot we de muizen tumoren lieten ontwikkelen of een ontsteking. Toen zagen we PLGF in actie schieten. We begrepen dat het om een groeifactor gaat die enkel zorgt voor de vorming van bloedvaten naar zieke weefsels of tumoren.”
Een Aha-Erlebnis van formaat. Nu konden de onderzoekers namelijk op zoek naar een antistof voor PLGF. Dat werd uiteindelijk ontwikkeld in samenwerking met biotechbedrijf ThromboGenics — dat met het Centrum voor Transgene Technologie en Therapie niet enkel de gang deelt, maar ook professor Désiré Collen, respectievelijk als CEO en als diensthoofd. Tijdens de tests bleek anti-PLGF de verwachtingen van de onderzoekers in te lossen. Carmeliet: “Het lijkt bij muizen inderdaad een krachtig middel tegen kanker, en één dat op verschillende fronten tegelijk actief is. Niet alleen remt het de bloedvatvorming naar tumoren, het maakt de bloedvaten ook beter doorlaatbaar voor chemotherapie — normaalgezien zijn de bloedvaten naar tumoren zo slecht georganiseerd dat drug delivery een groot probleem is.”
“Omdat PLGF geen enkele rol speelt bij gezonde weefsels, is het onderdrukken ervan bovendien veilig, ook voor kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast verschilt anti-PLGF van andere angiogeneseremmers doordat de tumor geen extra groeifactoren gaat aanmaken om bloedvatgroei toch te stimuleren. Reden daarvoor is dat anti-PLGF niet alleen de angiogenese onderdrukt maar ook nog andere kankerprocessen.”
Nog dit jaar gaan de klinische tests van start die moeten aantonen of het middel ook bij mensen veilig en effectief is. Carmeliet: “In het beste geval kan anti-PLGF over vijf jaar op de markt zijn, maar het kan evengoed drie keer zo lang duren. We hopen in ieder geval dat het ertoe zal bijdragen om kanker beter onder controle te houden en te laten evolueren tot een chronische aandoening in plaats van een dodelijke.”
“Genetisch onderzoek in muizen vraagt tijd, inspanning en geld — het was dan ook frustrerend om vast te stellen dat PLGF overbodig is voor bloedvatvorming in gezonde organen… De voldoening op het moment dat je je realiseert dat het fundamentele onderzoek dat je doet, verstrekkende klinische toepassingen zou kunnen hebben, is des te groter.”

Info: patienteninfo@vib.be

Uit : Campuskrant KULeuven, 12 december 2007

10:26 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (5) | Tags: plgf |  Facebook |

Commentaren

Fantastisch!!!!!!!!!!

Gepost door: anita | 13-12-07

Had hier ook al over gelezen, en het klinkt inderdaad veel belovend, maar het verbaast me telkens opnieuw hoelang het duurt vooralleer medicatie op de markt komt en toegankelijk is voor de doelgroep.

Gepost door: me, myself | 13-12-07

laat dat er maar snel komen!
Er 'roert' veel in het kankeronderzoek en de zoektocht naar betere, nog efficiëntere medicijnen;
Fijne zondag Kristien!

Gepost door: lucretia | 16-12-07

Dit zijn inderdaad hoopgevende toekomstbeelden. Misschien ook eens iets positiefs voor personen zoals ik, die geen hormoongevoelige borstkanker hebben(hadden). Ik lees zo dikwijls van nabehandelingen allerhande, meestal gericht op de hormonen, dat ik mij soms een vogeltje voor de kat vind, omdat ik een beetje moet toekijken vanop de zijlijn zonder het gevoel te hebben dat ik verder werk om de kans op herval te verminderen. Positief is natuurlijk dat ik dan ook nergens de nevenwerkingen van moet ondergaan enzo, maar toch.....er zullen zeker en vast lotgenoten zijn die mij een beetje begrijpen.

Groetjes,

Ann

Gepost door: Ann D. | 16-12-07

PLGF Er is weer een sprankeltje hoop meer voor sommige ,of hopelijk velen.
En hoop doet leven,zegt men toch steeds.
Groetjes!

Gepost door: Maria | 16-12-07

De commentaren zijn gesloten.