27-11-07

Uitnodiging voor (ex)-patiënten

Basketbalmatch in het teken van borstkanker
Unieke uitnodiging voor (ex) borstkankerpatiënten 

Basketbal Club Telindus Oostende en de Stichting tegen Kanker nodigen u graag uit als VIP voor een spannende wedstrijd in de Sleuyter Arena in Oostende (Northlaan 13) op zaterdag 8 december vanaf 19 uur.

 Deze basketbalmatch staat volledig in het teken van “Think-Pink”, de bewustmakingscampagne in de strijd tegen borstkanker. Wij verwachten u om 19 uur voor een VIP-receptie in de Think-Pink bar gevolgd door de basketbalmatch Oostende-Pepinster. Tatiana Silva (ex-Miss België 2005) komt de campagne een duwtje geven. Samen met u?Schrijf u snel in via www.think-pink.be (contact) - de plaatsen zijn beperkt. 

Programma

vanaf            19.00uur    ontvangst met VIP-receptie

20.25uur    aankondiging sms-actie ten voordele van “Think-Pink”

20.30uur    basketbalmatchOostende-Pepinster

               +/- 22.30 uur    einde match

 Steun de actie “Think-Pink” en sms “PINK” naar “3401(1 euro/SMS). Meer info op www.think-pink.be

16:43 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thinkpink |  Facebook |

23-11-07

Roparun oproep!

 roparun

ROPARUN

 

Roparun is de langste non-stop-estafetteloop ter wereld: het parcours is ongeveer 530 kilometer lang. Het is een unieke hardloopwedstrijd, met een even uniek doel: trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. De opbrengst van de jaarlijkse Roparun gaat namelijk naar de palliatieve zorg ten behoeve van kankerpatiënten.

In 1992 werd Roparun, de ROtterdam-PArijs-RUN, geboren uit een weddenschap. Eigenlijk was het de bedoeling het bij een éénmalige actie te houden, maar het liep anders. Waren het bij de eerste keer dertien teams die meeliepen, in 2005 ging de Roparun met 176 teams van start. De opbrengst van de eerste Roparun lag rond de 50.000 euro; in 2005 was dit al gestegen tot ruim 2,4 miljoen euro en in 2006 tot meer dan 3,1 miljoen euro!De opbrengsten van de Vlaamse (Belgische) teams gaat steeds naar Vlaamse (Belgische) projecten. 

De Roparun kan niet zonder veel enthousiaste sponsors, groot en klein. Zij maken het mogelijk dat de Roparun wordt gehouden. De teams trachten door sponsoring zoveel mogelijk geld bijeen te lopen. Zij maken het mogelijk dat er steeds meer kan worden besteed aan de goede doelen.Sinds 2005 werkt Roparun in Vlaanderen samen met Kom op tegen Kanker. De stichting Roparun levert daarvoor ook een bijdrage voor palliatieve zorg in Vlaanderen - en daarom hopen we elk jaar ook op de deelname van verschillende Vlaamse teams!

 

Een team in de Roparun bestaat uit acht lopers, die elk zo’n zeventig kilometer lopen. Naast de lopers zijn er fietsers die de lopers begeleiden, de weg wijzen, enz.; masseurs, verzorgers en andere begeleiders. Daarmee komt een team totaal op gemiddeld vijfentwintig personen.

 

Deze duurloop door drie landen is niet vergelijkbaar met enig ander evenement. Roparun is een enorme uitdaging voor de teams en de organisatie errond. Naast de sportieve prestatie staat uiteraard het doel voorop; zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor projecten ter ondersteuning van kankerpatiënten.

6

Gezocht: (ex-)patiënten voor 2008

De driedaagse Roparun-wedstrijd is zeer bekend in Nederland, maar toch nog maar weinig bij ons. Kom op tegen Kanker wil daar verandering in brengen en wil daarom voor 2008 een Belgisch team van (ex-)kankerpatiënten klaarstomen.

Wie zoeken we?

  • 8 lopers
  • 4 fietsers
  • chauffeurs
  • masseurs en masseuses
  • mensen die voor het eten zorgen voor het hele team

In totaal een 30-tal enthousiastelingen voor de Roparun van 10 tot 12 mei 2008, en voor allerlei activiteiten vooraf om geld in te zamelen.

Waarvoor doen we het?

Wij willen aan onze lotgenoten laten zien dat het leven niet ophoudt als u kanker (gehad) heeft, maar dat er nog van alles mogelijk is. Door te geloven in uw eigen kracht en te blijven vechten tegen de ziekte kunt u als winnaar uit de strijd komen. Sporten kan daar zeker bij helpen. Sporten kan meer kracht en energie geven om te vechten; en het geeft ook een goede stimulans bij het genezingsproces.

Daarnaast willen wij zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker, zodat de campagne weer andere lotgenoten kan steunen.

Iets voor jou?

Ga samen met ander lotgenoten deze uitdaging aan!

Wilt U informatie of eventueel het lotgenotenteam van de Roparun sponsoren, neem dan contact op met mij of met :
Winy Knippen
Tel.: 03/314.25.94
E-mail:
b.knippen@telenet.be

Roparun is veel meer dan lopen alleen; het is het beleven van een avontuur. Het is topsport, het is teamsport, maar het is meer dan dat: een uniek sportevenement waarin gezonde mensen geld bijeenbrengen om de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten te verbeteren. Niet alleen de sportieve prestatie telt, maar vooral het bedrag dat door de teams via sponsoring bijeen wordt gelopen.


 PICT0038


 

11:07 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (3) | Tags: roparun |  Facebook |

14-11-07

Outward Bound

PERSBERICHT

image002

Outward Bound® op stap met (ex-)kankerpatiënten

De Leuvense trainingsorganisatie Outward Bound® België bestaat dit najaar 30 jaar. Gedurende deze  lange loopbaan heeft Outward Bound® voor uiteenlopende doelgroepen gewerkt: van kansarmen tot management teams. Op haar 30e verjaardag start Outward Bound® een nieuw project nl. “De kracht van essentie”, een training voor en door mensen die kanker hebben of gehad hebben.

De aftrap wordt gegeven op 30 november 2007 in het Bremberg Conferentiecentrum te Haasrode.

“De kracht van essentie” is een project dat start met een trektocht in de bergen. Het doel is mensen met kanker (of die hersteld zijn van kanker) vanuit deze krachtige ervaring nieuwe stappen te helpen zetten. Voor Outward Bound® is dit het begin van een breed toegankelijk aanbod dat we jaarlijks zullen herhalen.

In de studiedag naar aanleiding van haar 30ste verjaardag stelt Outward Bound® de krijtlijnen van dit project aan u voor. Samen met genodigden van o.a. de Vlaamse Liga tegen kanker worden verschillende ideeën verder uitgewerkt en worden de krachten gebundeld om vorm te geven aan ‘De kracht van essentie’.

Outward Bound® heeft in het verleden al diverse ervaringsgerichte programma’s opgezet voor specifieke doelgroepen. Projecten voor randgroepjongeren van o.m.  “De Wissel”, hun begeleiders vanuit de Gemeenschapsinstellingen uit Mol en Ruiselede en tal van Time-Out projecten voor jongeren zijn daar voorbeelden van. Daarnaast begeleidde Outward Bound® ook teams van OCMW’s, van politie en gemeentebesturen uit heel België en ook (management) teams van de bedrijven Total, Philips, Pfizer, Schering-Plough, Eurocontrol. Naast deze projecten werkt Outward Bound België nauw samen met businessschools als Insead en Vlerick.Onze methodiek is gebaseerd op het experientiële of ervaringsgerichte leren. In deze vorm staan de activiteit, de verantwoordelijkheid en de zingeving van de lerende centraal. De thema’s en het ritme van de cursus worden door de deelnemer mee bepaald.  Het specifieke van Outward Bound® binnen deze  methodiek is het aanwenden van ongekende, avontuurlijke en uitdagende opdrachten in een natuurlijk kader of een sociale omgeving. Op deze manier beogen we een training waarbij de persoon in al zijn facetten betrokken wordt: cognitief, emotioneel en gedragsmatig.

Naast “De kracht van essentie” komen op de studiedag van 30 november nog andere visies m.b.t. outdoor en procesbegeleiding  aan bod. Dr. Herman Wittockx, Chris Smolders (Gemeenschapsinstellingen) en Luk Peeters (Exponent) brengen hun kijk op ‘leren’.  In een aantal workshops zullen hierbij verschillende thema’s uitgewerkt worden.

Voor meer info over Outward Bound België® en de studiedag: surf naar www.outwardbound.be, bel 016 235172 of mail naar info@outwardbound.be

Contact:

Yves Verraes

Directeur Outward Bound België

Tel 016 23 51 72

Fax 016 29 03 90

e-mail: yves.verraes@outwardbound.be

11:59 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-11-07

Kleur!

Een donker hoofdstuk beschouw ik als afgesloten. Alles valt stilaan in de plooi : we zijn terug aan het werk en nemen de draad van het lichte bestaan weer op.

Kleur mag er terug zijn!

17:25 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-11-07

Zwaar probleem : slot

Tijd om een zwaarwichtig hoofdstuk af te sluiten met enkele nabeschouwingen :

Ongewenste gewichtstoename bij borstkanker kan nadelige gevolgen hebben, zowel op lichamelijk als psychosociaal niveau.
Een groot aantal vrouwen, dat een curatieve behandeling voor borstkanker heeft afgerond, komt ondanks intensieve training aan. Het is onduidelijk of deze gewichtstoename een stijging in vet, spieren of beiden inhoudt. Onderzoek is nodig om hier inzicht in te krijgen.

Bewegingsprogramma's gedurende en na behandeling lijken zinvol in de strijd tegen ongunstige gewichtstoename.
Ook voedingsinterventies lijken een positief effect te hebben op het gewichtsverloop van borstkankerpatiënten, zij het soms slechts in beperkte
mate.
Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of een combinatie van voedings- en trainingsinterventie een gunstigere lichaamssamenstelling, een betere gewichtsbeheersing en wellicht een betere prognose kan opleveren.

De keerzijde van het succes van de campagne tegen ondervoeding is dat gewichtstoename bij kanker veelal wordt gezien als iets positiefs.                  Het duidt immers op een toereikende energie-inname. Het is van belang dat hulpverleners gewichtstoename bij kanker erkennen als een probleem.
Net zoals het verlies van een borst moet ongewilde gewichtsstijging gezien
worden als een vervelende bijwerking van de borstkankerbehandeling,
een mutilatie.


Daarnaast stapelt bewijs zich op dat gewichtstoename een ongunstige
invloed heeft op de prognose na borstkanker.

Redenen te meer om te pleiten voor interventie bij toename van gewicht bij (ex-)borstkankerpatiënten. De gangbare behandeling van overgewicht, een combinatie van voedings- en trainingsinterventie, lijkt vooralsnog de aangewezen interventie. Hierbij moet echter rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat een dieet slechts een beperkt effect heeft.

Het gezegde 'elk pondje gaat door het mondje' lijkt in geval van gewichtsstijging bij borstkanker niet altijd op te gaan. Het onderliggende mechanisme lijkt immers complexer.

Medisch Journaal 2005, jaargang 34, nummer 4
Bron:
Herstel en Balans

Eén ding is alvast zeker : tot hiertoe zijn er maar TWEE factoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze levensverlengend werken en dat zijn :

- weinig en gezond eten

- veel bewegen

Zijn dit nu toevallig ook dié twee zaken waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze helpen om het gewicht op peil te houden.

Vandaag stond het bovendien nog in de krant :

'Obesitas bevordert zes kankertypes'

Obesitas staat op het punt tabak als voornaamste risicofactor voor kanker voorbij te steken. Het bevordert maar liefst zes types van kanker. Dat blijkt uit een onderzoek van 7.000 studies over diëtetiek, zo schrijft de Artsennieuwsbrief. De studie toont aan dat een overmatig gewicht het risico op colon-, nier- en pancreaskanker verhoogt. Ook het gevaar op een bepaald type slokdarmkanker, kanker van de eierstokken en borstkanker na de menopauze stijgt bij obesitas. Het onderzoek is een analyse van meer dan 7.000 studies uit het domein van de diëtetiek.

DE MORGEN, 6 november 2007

Mijn beslissing was alvast snel genomen : ik neem deze wetenschap ter harte en heb radicaal de strijd aangebonden met de kilo's. Naast de eerdere mantra 'ik loop, dus ik leef' is er nu dus ook 'ik eet karig en gezond, dus ik leef langer' bijgekomen.

Ik heb me dus de afgelopen weken met grote motivatie op een aangepast dieet toegelegd. Kortgeleden was ik namelijk zomaar eventjes 15 kilo bijgekomen (en stijgend) en ik kreeg mezelf niet meer vooruit bij het lopen. Ik moest dus iets doen, want als ik niet meer kon lopen, dan zou het einde algauw zoek zijn en dreigde ik in een negatieve vicieuze cirkel te geraken.

Tien kilo wil ik kwijt. Dan weeg ik nog vijf kilo meer dan voor mijn ziekte, maar dat is perfect aanvaardbaar, daar kan ik mee leven. Vandaag kan ik alvast het heuglijke nieuws melden dat ik al 7 (zeven!) kilo kwijt ben, waarvan 5 kilo vet (wat een berg!) en 2 kilo water. Apetrots ben ik!

Een onverwacht maar wel heel opvallend leuk bijverschijnsel is dat mijn gewrichtspijnen ten gevolge van Nolvadex spectaculair zijn verbeterd én dat mijn rechterarm (lymfoedeem) soepeler aanvoelt dan ooit. En aangezien ik me nu geen hele nieuwe wintergarderobe moet aanschaffen is het nog eens goed voor de portemonnee ook...

Waar wachten jullie nog op?

15:52 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (5) | Tags: borstkanker, gewichtstoename bij borstkanker |  Facebook |