06-11-07

Zwaar probleem : slot

Tijd om een zwaarwichtig hoofdstuk af te sluiten met enkele nabeschouwingen :

Ongewenste gewichtstoename bij borstkanker kan nadelige gevolgen hebben, zowel op lichamelijk als psychosociaal niveau.
Een groot aantal vrouwen, dat een curatieve behandeling voor borstkanker heeft afgerond, komt ondanks intensieve training aan. Het is onduidelijk of deze gewichtstoename een stijging in vet, spieren of beiden inhoudt. Onderzoek is nodig om hier inzicht in te krijgen.

Bewegingsprogramma's gedurende en na behandeling lijken zinvol in de strijd tegen ongunstige gewichtstoename.
Ook voedingsinterventies lijken een positief effect te hebben op het gewichtsverloop van borstkankerpatiënten, zij het soms slechts in beperkte
mate.
Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of een combinatie van voedings- en trainingsinterventie een gunstigere lichaamssamenstelling, een betere gewichtsbeheersing en wellicht een betere prognose kan opleveren.

De keerzijde van het succes van de campagne tegen ondervoeding is dat gewichtstoename bij kanker veelal wordt gezien als iets positiefs.                  Het duidt immers op een toereikende energie-inname. Het is van belang dat hulpverleners gewichtstoename bij kanker erkennen als een probleem.
Net zoals het verlies van een borst moet ongewilde gewichtsstijging gezien
worden als een vervelende bijwerking van de borstkankerbehandeling,
een mutilatie.


Daarnaast stapelt bewijs zich op dat gewichtstoename een ongunstige
invloed heeft op de prognose na borstkanker.

Redenen te meer om te pleiten voor interventie bij toename van gewicht bij (ex-)borstkankerpatiënten. De gangbare behandeling van overgewicht, een combinatie van voedings- en trainingsinterventie, lijkt vooralsnog de aangewezen interventie. Hierbij moet echter rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat een dieet slechts een beperkt effect heeft.

Het gezegde 'elk pondje gaat door het mondje' lijkt in geval van gewichtsstijging bij borstkanker niet altijd op te gaan. Het onderliggende mechanisme lijkt immers complexer.

Medisch Journaal 2005, jaargang 34, nummer 4
Bron:
Herstel en Balans

Eén ding is alvast zeker : tot hiertoe zijn er maar TWEE factoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze levensverlengend werken en dat zijn :

- weinig en gezond eten

- veel bewegen

Zijn dit nu toevallig ook dié twee zaken waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze helpen om het gewicht op peil te houden.

Vandaag stond het bovendien nog in de krant :

'Obesitas bevordert zes kankertypes'

Obesitas staat op het punt tabak als voornaamste risicofactor voor kanker voorbij te steken. Het bevordert maar liefst zes types van kanker. Dat blijkt uit een onderzoek van 7.000 studies over diëtetiek, zo schrijft de Artsennieuwsbrief. De studie toont aan dat een overmatig gewicht het risico op colon-, nier- en pancreaskanker verhoogt. Ook het gevaar op een bepaald type slokdarmkanker, kanker van de eierstokken en borstkanker na de menopauze stijgt bij obesitas. Het onderzoek is een analyse van meer dan 7.000 studies uit het domein van de diëtetiek.

DE MORGEN, 6 november 2007

Mijn beslissing was alvast snel genomen : ik neem deze wetenschap ter harte en heb radicaal de strijd aangebonden met de kilo's. Naast de eerdere mantra 'ik loop, dus ik leef' is er nu dus ook 'ik eet karig en gezond, dus ik leef langer' bijgekomen.

Ik heb me dus de afgelopen weken met grote motivatie op een aangepast dieet toegelegd. Kortgeleden was ik namelijk zomaar eventjes 15 kilo bijgekomen (en stijgend) en ik kreeg mezelf niet meer vooruit bij het lopen. Ik moest dus iets doen, want als ik niet meer kon lopen, dan zou het einde algauw zoek zijn en dreigde ik in een negatieve vicieuze cirkel te geraken.

Tien kilo wil ik kwijt. Dan weeg ik nog vijf kilo meer dan voor mijn ziekte, maar dat is perfect aanvaardbaar, daar kan ik mee leven. Vandaag kan ik alvast het heuglijke nieuws melden dat ik al 7 (zeven!) kilo kwijt ben, waarvan 5 kilo vet (wat een berg!) en 2 kilo water. Apetrots ben ik!

Een onverwacht maar wel heel opvallend leuk bijverschijnsel is dat mijn gewrichtspijnen ten gevolge van Nolvadex spectaculair zijn verbeterd én dat mijn rechterarm (lymfoedeem) soepeler aanvoelt dan ooit. En aangezien ik me nu geen hele nieuwe wintergarderobe moet aanschaffen is het nog eens goed voor de portemonnee ook...

Waar wachten jullie nog op?

15:52 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (5) | Tags: borstkanker, gewichtstoename bij borstkanker |  Facebook |

Commentaren

Proficiat al 7 kilo minder, dat is al halfweg van wat je wil halen. 'k zou zeggen een mooie pluim.
Groetjes

Gepost door: katy | 06-11-07

Gewichts verlies Van mij krijg je ook een extra pluim,probeer het vol te houden alle beetjes helpen.
Ook nog veel werk
genot.

Gepost door: Ma Elly | 07-11-07

Heel goed Kristien, als je tijd hebt kun je mij dat dieet eens bezorgen. Na de bestralingen ga ik een lichte fitness beginnen want er zijn ook teveel kilo's bij gekomen en die moeten er weer af. Vele groetjes. Nadia

Gepost door: Nadia | 08-11-07

amaaai! Amai Kristien, wat een prestatie! Proficiat, ik ben heel blij voor je.
Dikke :.) knuffel
Freya

Gepost door: Freya Van den Bossche | 08-11-07

Ongelooflijk Een dikke proficiat, ook van mij.
Waar haal jij toch die energie vandaan.
Misschien geef ik het te snel op. Ben nooit een slanke den geweest zie je. Ben toch ook al een heel tijdje op gezonde voeding overgestapt en eet veel minder, maar heb ook ontdekt dat het zonder beweging en sporten niet lukt...

groetjes,

Ann

Gepost door: Ann D. | 08-11-07

De commentaren zijn gesloten.