19-09-06

Chocolade en chocolates (19-09-06)

Het wordt hoog tijd dat de chemo ten einde loopt. De bijwerkingen mogen dan al mild zijn na deze vijfde sessie, ze zijn wèl hardnekkig.

Zelfs nu, in mijn derde week, proef ik nog steeds met moeite het verschil tussen een banaan en een augurk. Er zijn überhaupt maar heel weinig voedingsmiddelen die authentiek en lekker smaken. Eigenlijk heb ik er nog maar twee gevonden : champagne en chocolade. Al de rest smaakt alsof er een dikke laag zink-oxydezalf – 'kinderpoepkenszalf' – opgesmeerd is. Niet dat ik ooit de billetjes van mijn kinderen schoon gelikt hebt, ver van, maar ik kan me wel iets voorstellen bij die weëe, metaalachtige geur en de kleverig-plakkerige textuur. Al wat ik in mijn mond steek voelt zo aan en proeft zo : onsmakelijke eenheidsworst.

Meestal geeft dat aanleiding tot weinig interesse in eten. Waarom zou ik eten? ’t Smaakt toch niet.

Soms, als de frustratie te groot wordt, geeft het aanleiding tot het wanhopig in mijn mond proppen van vanalles en nog wat, in de hoop eindelijk iets tegen te komen dat wèl nog smaakt, wat uiteraard zelden of nooit gebeurt.

Koken is al helemaal lastig. Laatst kreeg ik mijn saus maar niet op smaak… en vergat dat het aan mijn smaakpapillen lag, en allerminst aan de saus zelf. Gelukkig had ik me nog niet uitgeleefd op het vaatje pili-pili, en bleek het brouwsel nog eetbaar voor het gezin. ’t Is meer trial en error geworden dan koken, en gastronomie is al helemaal niet aan mij besteed deze dagen.

Geloof me, lekker eten is ab-so-luut één van de grote geneugtes des levens. Een leven zonder smaak is… somber en grijs. Doe me een plezier en beloof me hieraan te denken als u straks uw benen onder tafel schuift, en schrok uw eerste hap niet zomaar achteloos naar binnen, maar geniét van de sensatie in uw mond. Ik geniet van de jaloezie die ik voel opkomen bij de gedachte eraan.

 

Je kan veel zeggen over chemo, maar saai is het allerminst. Je weet nooit welke leuke bijwerking uit die ellenlange lijst je zal te beurt vallen, evenmin als wanneer of in welke mate.

Chemo is like a box of chocolates : you never know what you're gonna get.

Bij mij is er weer een nieuwe bijwerking van de Taxotere opgedoken : mijn ledematen, en in het bijzonder mijn benen, zwellen op door vochtretentie.

Ik was al goed op weg een vetcontainer te worden, nu word ik nog eens een levende watercollector ook. Mijn geprononceerde enkels herinner ik me alleen nog uit een vaag verleden. Naar de avond toe lijken mijn benen twee dikke, rechte stoofpijpen, vormeloos en hard, de huid blinkend van spanning. Pijn doet het ook, vooral bij het lopen. Ik leek al zwanger door mijn dikke buik, nu loop ik ook als een hoogzwangere, behoedzaam balancerend van het ene been op het andere. Moeder de gans zou erbij verbleken.

Je zou op z’n minst toch denken dat al dat zwemmen zou helpen tegen die gezwollen benen, voeten en armen : niet dus. Het vergif kruipt waar het niet gaan kan en heeft het lef zich ruim twee weken na toediening nog zo pretentieus te manifesteren.

 

Nog zes keer slapen voor de laatste chemo en dan kan ik écht beginnen aftellen.

Wacht maar smerig vergif, dan werk ik je er vakkundig weer uit. 

 

Cancer Pig

 

 

19:49 Gepost door Cancer Chick | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Sterkte! De chemo is helaas de prijs die u moet betalen voor beterschap. En aangezien champagne en chocolade de enige voedingselementen zijn waarvan de smaak nog authentiek is, zou ik zeggen ‘Verwen uzelf’… eet chocolade zonder complexen en drink champagne (bijna naar believen).
Om u te helpen, vindt u hieronder enkele tips:

Bepaalde behandelingen in de chemotherapie kunnen de smaak van de voedingsmiddelen veranderen. Ze kunnen dan een metaalsmaak krijgen.

HYGIËNISCHE RAADGEVINGEN
- Spoel uw mond meermaals per dag met een waterige oplossing van natriumbicarbonaat.

VOEDINGSADVIEZEN
- Gebruik bestek in stevig plastic.
- Probeer citrusvruchtensap en limonade die de metaalsmaak kunnen verbergen. Opgepast, drink dit niet indien uw mond of keel geïrriteerd is.
- Geef de voorkeur aan kip, gevogelte, vis, eieren, melkproducten en groenten.
- Geef de voorkeur aan producten die een weinig uitgesproken smaak hebben.
- Zeevruchten worden meestal steeds erg geapprecieerd.

Fabienne - Stichting tegen kanker

Gepost door: Fabienne | 20-09-06

oh.... zo herkenbaar! Als je er zo over schrijft proef ik het nog !
Het is inderdaad niet gemakkelijk om smakelijk te eten - of om eten voor te proeven - tijdens de chemotherapie. Het resultaat van dit alles bij mij is dat ik nu mijn schade aan het inhalen ben en... met alle gevolgen vandien! Ik prop NU alles wat er ook maar enigszins lekker uitziet in mijn mond: de psychologe v.d. oncoafdeling noemt het 'compensatiegedrag'... Zal ik toch moeten afleren.
Ik wens jou veeeeeeeeel sterkte voor je volgende kuur. Hup... CC, nog een keertje en je bent er! xxx Lucretia

Gepost door: Lucretia | 20-09-06

dikke benen! Met die vochtophopingen in de benen en vooral de pijn bij het lopen ... misschien toch maar even naar de dokter hiermee?
Bij mij bleek dat namelijk veroorzaakt te worden door trombose (ben je gevoeliger voor door kanker en/of chemo).
Of kanker niet genoeg is ..... maar gelukkig goed te behandelen en dan ben je heel snel van de pijn en de varkenspootjes af :-D
Sterkte meissie!

Gepost door: nan | 21-09-06

:-) 'k Kom je even een aangenaam weekend wensen CC... Tot vlug en dat alles maar snel achter de rug is hé... Back to the Future!!
Knuf...

Gepost door: Lucretia | 22-09-06

Sterkte Lieve CC,

Sterkte morgen en de komende dagen, ik duim dat de bijwerkingen je deze keer overslaan.

Groetjes,

Annelies

Gepost door: Annelies | 24-09-06

Hoogzwangere ganzen springen niet zo hoog Het wordt hoog tijd dat de chemo ten einde loopt, want onze heldin wordt moe. Nou, zit je ook nu noch te koken voor het gezin? Toch wel een beetje fanatiek onvermoeibaar, hé? De lat altijd zo hoog leggen dat je er niet over kan om dan boos te zijn dat de lat te hoog ligt. Heb je het idee dat er een beetje hoogzwanger uit ziet? Dan geef ik je een wijze raad voor aanstaande moeders: veel rusten madam, véél rusten. Maar dat doe je toch niet, eigenwijs nest.
Nee, saai ben je nooit geweest, van heel je chemo niet. Uit solidariteit met jou ga ik nu met de ogen toe een reep chocolade uit de kast pikken. Ik ben benieuwd.

Gepost door: Herman | 24-09-06

Heel veel sterkte voor de laatste gifkuur. The only way is up!

Gepost door: Elly | 25-09-06

De commentaren zijn gesloten.